Gevulde paprika’s

Imprimer / Afdrukken / Print

Gevulde paprika's

Moeilijkheidsgraad: voor keukenprins(ess)en

Temps de préparation / Voorbereidingstijd / Preparation time 10 minutes
Temps de cuisson / Koken tijd / Cooking time 20 minutes
Temps total / Totaal tijd / Total time 30 minutes
Portions / Porties 4
Auteur / Van / Author: Demosthenes Sagal

Ingrédients / Ingrediënten / Ingredients

  • 4 Paprika's
  • 200 gr Rijst of couscous
  • 100 gr Walnoten
  • 100 gr Zondedroogde tomaten
  • 50 gr Olijven
  • Tomatenpulp uit blik of van 4 tomaten
  • Groentenbouillon zie de bouillon recept
  • 1 Ajuin
  • 2 Teentjes Knoflook
  • 1 eetlepen Basilicum van het veld!
  • 1 eetlepen Oregano van het veld!
  • 0.5 liter Water
  • Peper, zout, olijfoli

Instructions / Instructies

  1. Snijd de ui en de knoflook in stukjes en fruit ze kort met wat olijfolie in een diepe kookpot. 

  2. Voeg de rijst of couscous toe en overgiet met het water. Voeg bouillon toe en laat koken tot de rijst of couscous gaar is.

  3. Snijd het hoedje van de paprika's en haal de zaadjes en zaadlijnen eruit. 

  4. Snijd de zongedroogde tomaatjes, olijven en walnoten in stukken en meng ze met de rijst of couscous, het tomatenvlees en de kruiden. 

  5. Vul hiermee de paprika's. Zet de hoedjes terug op de paprika's , wikkel ze in een beetje aluminiumfolie en leg 20 minuten op de barbecue (of 15 minuten in de oven). Draai af en toe om.


Warme salade met aardse groenten

Imprimer / Afdrukken / Print

Warme salade met aardse groenten

Een warme maltijd voor keukenprins(ess)en

Temps de préparation / Voorbereidingstijd / Preparation time 15 minutes
Temps de cuisson / Koken tijd / Cooking time 40 minutes
Temps total / Totaal tijd / Total time 55 minutes
Portions / Porties 4
Auteur / Van / Author: Demosthenes Sagal

Ingrédients / Ingrediënten / Ingredients

  • 500 gr Aardperen goed schoongemaakt
  • 500 gr Kleine Rode Biet
  • 2 teentjes Knoflook
  • 1 Rode Ajuin
  • 8 Takjes Tijm
  • 80 gr Ongepelde amandelen grof gehakt
  • 1 Ciabattabrood in kleine blokjes gesneden
  • Platte Peterselie fijngehakt
  • Zeezout, gemalen peper, olijfolie

Instructions / Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Snijd de rode bieten in partjes en de rode ui in fijne ringen. Snijd de aardperen in gelijke stukken en meng ze met de rode bieten in een ovenschaal.

  3. Bestrooi met zeezout en besprenkel met olijfolie, schik er de geplette knoflookteentjes en de tijm bij en gaar alles 30 tot 40 minuten in de oven. Voeg ongeveer halverwege de amandelen toe.

  4. Bak de ciabattablokjes goudbruin in een scheut olijfolie. Kruid de groenten met peper van de molen, hak de peterselie grof en strooi ze samen met de croutons over de salade. Serveer meteen.


Uientaartjes

Imprimer / Afdrukken / Print

Uientaartjes

Een mediteraneans tatin taart !

Temps de préparation / Voorbereidingstijd / Preparation time 15 minutes
Temps de cuisson / Koken tijd / Cooking time 50 minutes
Temps total / Totaal tijd / Total time 1 hour 5 minutes
Portions / Porties 4
Auteur / Van / Author: Demosthenes Gazal

Ingrédients / Ingrediënten / Ingredients

  • 4 Sjalotten of 2 kleine uien
  • 1 theelepel Venkelzaad or Tijm/Rozemarijn
  • 1 Bladerdeeg
  • 2 Zongedroogde tomaten fijngehakt
  • 10 Kapperjes of 5 zwarte olijven
  • Verse Basilicum van het veld!
  • Olijfolie, peper en zout

Instructions / Instructies

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.

  2. Verhit een laagje olijfolie in een zware pan, die je ineens ook als bakvorm kunt gebruiken wanneer je voor een grote taart gaat. 

  3. Voeg de uienringen toe, roerbak ze kort op hoog vuur zodat ze wat zachter (maar niet bruin) worden. Laat ze daarna traag garen op een heel laag vuur, met een snuifje zout erbij en het venkelzaad. 

  4. Laat ze minstens 20 minuten garen, maar 30 minuten is zeker niet overdreven. Merk je een neiging tot aanbakken, dek de pan dan af met een deksel, maar roer de uien wel geregeld om.

  5. Als je een grote taart wilt maken: verdeel de uienringen over de bodem van de pan (of van een taartvorm) en strooi er de tomaatjes en kappertjes over. Leg er losjes het bladerdeeg op, vouw het deeg aan de randen gewoon om naar boven. 

  6. Zet de ‘tatin’-taart in de oven en bak hem tot het bladerdeeg goudbruin begint te kleuren, ongeveer 20 minuten. 

  7. Haal de pan uit de oven, leg er een plat bord op en kiep de taart uit de pan, op het bord (een tot een reep geplooide droge theedoek is hier een handig hulpmiddel om de pan tegen het bord te houden zonder dat je handen verbranden).

  8. Als je kleine taartjes wilt maken: verdeel de uienringen over de holtes van een muffinvorm, strooi er de tomaatjes en kappertjes over. 

  9. Steek met een glas of vormpje cirkeltjes uit het bladerdeeg (deegoverschotjes kun je aaneenplakken en weer platrollen of -duwen). Leg ze in de vorm op de uien. 

  10. Bak de taartjes tot het deeg goudbruin is. Schep de taartjes uit de vorm met een pannenlikker of iets dergelijks. Er zullen wat uien afvallen, maar die leg je er dan gewoon weer op.

  11. Strooi wat peper en basilicum over de taart(jes).


Pompoenlasagne winterwarmte

Imprimer / Afdrukken / Print

Pompoenlasagne winterwarmte

Lasagne met bechamelsaus en tomatensaus kennen we allemaal. Maar Sofie gaf aan de klassieke lasagne een heerlijke, originele twist. De moeite waard om eens te proberen!

Temps de préparation / Voorbereidingstijd / Preparation time 20 minutes
Temps de cuisson / Koken tijd / Cooking time 35 minutes
Temps total / Totaal tijd / Total time 55 minutes
Portions / Porties 4

Ingrédients / Ingrediënten / Ingredients

  • 1 Ajuin
  • 2 teentjes Koflook uitgeperst
  • 0.5 eetlepel Paprikapoeder
  • 3 eetlepel provençaalse kruiden (Rozemarijn, Tijm, Sariette..)
  • 1 eetlepel Sojasaus
  • 1 Rode Paprika in stukjes
  • 250 gr Champignons in schijfjes
  • 100 gr Rode Linzen
  • 800 gr Tomaten stukjes vers of in blik
  • 0.5 liter Groenten Bouillon
  • 50 gr Sojaboter
  • 75 gr Tarwebloem
  • 0.5 liter Ongezoete Sojamelk
  • 3 eetlepel Gistvlokken
  • Nootmuskaat, peper en zout
  • 12 Lasagnevel
  • 50 gr Paneermeel
  • 25 gr Pompoenpitten geroosterd
  • 25 gr Hazelnoten geroosterd en fijngehakt
  • 25 gr Schaafsel van amandelen geroosterd

Instructions / Instructies

  1. Groentensaus bereiding: 

    Stoof de ui en knoflook in olijfolie tot de ui glazig wordt. Voeg het paprikapoeder, de provençaalse kruiden en de rozemarijn toe en laat even meebakken. 

    Voeg vervolgens de verse paprika toe en laat enkele minuten meebakken. Blus met de sojasaus. Roer de champignons bij de paprika en bak tot ze gaar zijn. Voeg de pompoen en linzen toe en roer alles goed om. 

    Giet de tomatenstukjes en de groentebouillon bij de groenten en laat alles gedurende 30 minuten rustig gaar sudderen. Roer het geheel regelmatig om en giet eventueel een scheutje water bij de groenten als ze dreigen aan te bakken.


  2. Béchamelsaus bereiding:

    Maak een roux van de sojaboter en de bloem. Giet in kleine hoeveelheden de sojamelk en bouillon bij de roux en roer stevig tot je een gladde saus bekomt. 

    De saus is beter iets te slap dan te stevig: de lasagnevellen nemen tijdens het garen veel vocht op. 

    Roer de gistvlokken bij de saus en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

  3. Lasagne bereiding:

    Verwarm de oven voor op 180°C.

    Leg afwisselend een laag groentesaus, een laag lasagnevellen, een laag bechamelsaus en een laag lasagnevellen in een ovenschaal. Eindig met een laag bechamelsaus. 

    Bestrooi met de geroosterde noten en het paneermeel. Leg nog enkele klontjes sojaboter bovenop de nootjes, dat zorgt voor een goudbruin korstje. 

    Plaats de lasagne 30 à 40 minuten in de oven.


Roomsoep van Koolrabi

Imprimer / Afdrukken / Print

Roomsoep van Koorabi

Een zachte en frisse soep!

Temps de préparation / Voorbereidingstijd / Preparation time 10 minutes
Temps de cuisson / Koken tijd / Cooking time 35 minutes
Temps total / Totaal tijd / Total time 45 minutes
Portions / Porties 4
Auteur / Van / Author: Demosthenes Sagal

Ingrédients / Ingrediënten / Ingredients

  • 1 Koolrabi (+/- 400 gr)
  • 200 gr Bloemige aardappelen
  • 1 stengel Selder
  • 1 teentje Knoflook
  • 1 liter Groeten bouillon zie de Bouillon recept
  • 100 gr Roomkaas
  • 4 takjes Peterselie
  • Nootmuskaat, peper, zout

Instructions / Instructies

  1. Schil de koolrabi en de aardappelen, snij ze in blokjes. Maak de selder schoon en snij in boogjes. Pel en snipper de knoflook.

  2. Stoof de groenten en de knoflook aan. Blus met de bouillon en breng aan de kook. Dek af en laat 30 minuten sudderen, of tot de groenten zacht zijn.

  3. Mix de soep fijn. Roer er de roomkaas door en laat opnieuw goed verwarmen, maar niet meer koken. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Werk af met peterselie.


Snijbiet met aardappelen, een Kroatisch recept Blitva

Imprimer / Afdrukken / Print

Snijbiet met aardappelen, een Kroatisch recept Blitva

Tip: Serveer met een lekker stuk rundvlees zoals een runderlap of biefstuk.

Temps de préparation / Voorbereidingstijd / Preparation time 10 minutes
Temps de cuisson / Koken tijd / Cooking time 20 minutes
Temps total / Totaal tijd / Total time 30 minutes
Portions / Porties 2
Auteur / Van / Author: Demosthenes Sagal

Ingrédients / Ingrediënten / Ingredients

  • 1 kilo Snijbiet
  • 6 Middelgrote vast kokende aardappelen
  • 6 teentjes Knoflook
  • 2 Middelgrote uien

Instructions / Instructies

  1. Snijdt de snijbiet in repen. Schil de aardappelen en snijdt ze in niet al te grote stukken.

  2. Kook de snijbiet en aardappelen samen in een pan in ongeveer 10 minuten gaar. Pel ondertussen de ui en de knoflook. Snipper de ui grof en hak de knoflook fijn.

  3. Laat de snijbiet en de aardappel in een vergiet uitlekken. 

  4. Bak de ui en knoflook in een pan met een royale hoeveelheid olijfolie maar laat het niet aanbakken. 

  5. Bak nu nog 5 minuten de aardappels en snijbiet mee.


Worst met Venkelstoemp

Imprimer / Afdrukken / Print

Worst met Venkelstoemp

Eeen romige stoemp!

Temps de préparation / Voorbereidingstijd / Preparation time 15 minutes
Temps de cuisson / Koken tijd / Cooking time 15 minutes
Temps total / Totaal tijd / Total time 30 minutes
Portions / Porties 4
Auteur / Van / Author: Demosthenes Sagal

Ingrédients / Ingrediënten / Ingredients

  • 4 Boerenworsten van een beenhouwerij
  • 800 gr Aardappelen
  • 3 Venkelknollen
  • 1 teentje Knoflook
  • 2 dl Groenten bouillon zie de bouillon recept
  • 3 eetlepel Boter
  • Peper en zout

Instructions / Instructies

  1. Snij de venkel in fijne reepjes.

  2. Snipper het knoflook fijn.

  3. Kook de aardappelen gaar in lichtgezouten water gedurende ± 20 min. Giet af en plet met een pureestamper.

  4. Smelt 2 eetl. boter in een kookpot en stoof het knoflook glazig.

  5. Voeg de venkelreepjes toe en stoof al roerend gedurende 5 min. Overgiet met de bouillon. Laat zachtjes sudderen tot de venkel gaar is. Giet af en meng de venkel met de aardappelen.

  6. Smelt 1 eetl. boter in de braadpan en bak de worsten gedurende 5 min. op een matig vuur. Draai ze om zonder erin te prikken en laat nog 5 min. zachtjes bakken. Kruid naar smaak met peper en zout. Diepvriesworsten hoeft u niet te ontdooien. U bakt ze ± 8 min. op een matig vuur langs elke kant.

  7. Giet 1/2 dl water in de braadpan en schraap de braadresten los.

  8. Afwerking : Plaats een worstje op elk bord. Maak een torentje van de venkelpuree en lepel er wat saus bij.


Steak Végétal

Imprimer / Afdrukken / Print

Steak Végétal

Bénédicte du gasap Mimosa/Latinis nous permet de goûter à un steak végétal

Temps de préparation / Voorbereidingstijd / Preparation time 15 minutes
Temps de cuisson / Koken tijd / Cooking time 5 minutes
Temps total / Totaal tijd / Total time 20 minutes
Portions / Porties 3
Auteur / Van / Author: Benedicte

Ingrédients / Ingrediënten / Ingredients

  • 1 gros Oignon
  • 1 Carotte
  • Aïl selon goût
  • Haricots rouges ou lentilles au choix
  • Passata des tomates du champs ou concentré de tomate (toute petite boite)
  • Farine de pois chiche
  • Coriandre
  • Sel, poivre

Instructions / Instructies

  1. Placer l’oignon, les haricots et lentilles, la tomate, l’ail et les épices dans un blender/mixer. Mixer.

  2. Ajouter la carotte rappée

  3. Incorporer la farine de pois chiches jusqu’à obtenir une pâte malléable.

  4. Façonner deux ‘steaks’ végétaux et les cuire à la poêle en veillant à bien huiler car ils peuvent accrocher. 

    Attention, c’est une préparation fragile. Une spatule s’impose et de la patience et zenitude si par hasard les steaks se brisent lorsqu’on les retourne. C’est tout aussi bon en morceaux.


Soupe de fanes de carottes

Imprimer / Afdrukken / Print

Soupe de fanes de carottes

Convertissez la fraîcheur des fanes en une bonne petite soupe onctueuse.

Temps de préparation / Voorbereidingstijd / Preparation time 15 minutes
Temps de cuisson / Koken tijd / Cooking time 15 minutes
Temps total / Totaal tijd / Total time 35 minutes
Portions / Porties 4
Auteur / Van / Author: Émile et Nat

Ingrédients / Ingrediënten / Ingredients

  • 1 Botte de Fanes de carottes
  • 3 Carottes
  • 1 Oignon
  • 25 ml de crème de coco Optionnel
  • Un peu de gingembre Optionnel
  • 2 c.à soupe d'huile d'olive
  • 2 Pommes de terre
  • Eau
  • Sel et poivre
  • Un peu de menthe

Instructions / Instructies

  1. Ôtez la tige centrale des fanes . Ne gardez que les sous tiges. Hachez les fanes .

  2. Découpez l'oignon en bouts mi-gros.

    Découpez les carottes et les pommes de terre en 4.

  3. Râper un peu de gingembre (disons 3 cm cube)

  4. Saisir l'oignon dans l'huile. Ajoutez les fanes en remuant. Ajouter le gingembre.

  5. Après 4 minutes, toujours en remuant régulièrement , ajouter les pommes de terre. 

  6. Ajoutez de l'eau jusqu'à couvrir le tout, pas plus.

  7. Porter à ébullition en touillant de temps à autre . Laissez mijoter 15 minutes à feu moyen/doux. 

  8. Salez un peu et ajouter généreusement du poivre.

  9. Mixer la soupe , ajouter un peu de menthe (goutez progressivement) et la crème de coco selon goût en mixant.

  10. Servez!


Velouté tout orange d’automne

Imprimer / Afdrukken / Print

Velouté orange d’automne

La soupe qui va éclairer une soirée d’automne un grise ou sombre en profitant des derniers poivrons de l’été et des premiers potimarrons !

Temps de préparation / Voorbereidingstijd / Preparation time 15 minutes
Temps de cuisson / Koken tijd / Cooking time 25 minutes
Temps total / Totaal tijd / Total time 40 minutes
Portions / Porties 4
Auteur / Van / Author: Xavier

Ingrédients / Ingrediënten / Ingredients

  • 800 gr de Potimaron ou de courge musquée
  • 2 Carottes
  • 1 Poivron rouge si possible
  • 5 cl de crême fraiche optionnel
  • 1 cc de Cumin en poudre
  • 2 Clous de girofle
  • Sel, Poivre

Instructions / Instructies

  1. Il n'est pas nécessaire de peler le potimaron Hokaido, mais faîtes le si votre mixer n'est pas très bon ou si vous utilisez un potiron.

  2. Découper le potimaron et ôter les graines. Obternir des dés de +/-3cm. De même pour les carottes.

  3. Couper le poivron en deux pour ôter les membranes et pépins.

  4. Placer tous les légumes dans une grande casserole (type fonte émaillé c’est mieux)

  5. Ajouter de l’eau jusqu’à auteur des légumes, pas plus.

    Porter à ébullition et couvrir pour laisser cuire 20 minutes sur feu moyen.

  6. Mixer la préparation très finement dans l’eau de cuisson.

    Ajouter cumin, sel, poivre selon le goût. Eventuellement ajouter la crème fraiche.

  7. Ajouter deux clous de girofle. Laisser mijoter 5 minutes de plus.

    Laisser les clous de girofle temps que la soupe n'est pas servie, afin de bien infuser.